Източник: Reuters, архив

Кафето от вендинг автомат за кафе е сред изборите за освежаване на много офис служители и е важно да се знаят разликите между него и обикновеното еспресо, за да може всеки да направи информиран избор. 

Кафето от вендинг автомат се различава в процеса на обработване и приготвяне на кафето. Филтрираното кафе се получава чрез смилане на изпечени кафени зърна, през които „преминава“ гореща вода или мляко. 

От друга страна, основните съставки, които включва кафето от автомат, са прах от изпечени кафени зърна, прах от мляко, захар и вода. Времето за варене на напитката от вендинг автомат е по-кратко, в сравнение с това от кафе машина. 

Вредите:

Специалистите обясняват, че този вид кафе е стимулатор, който може да ни направи бдителни и активни, но в прекомерни количества може да доведе до безпокойство и нервна нестабилност. 

Понякога автоматът може да съдържа добавена захар или сиропи, редовната консумация на които може да доведе до наднормено тегло, а големите количества захар застрашават от диабет и други здравословни проблеми. 

Ползите:

Кафето от вендинг автомат за кафе съдържа много малки количества кафестол – вещество, което има свойството да повишава холестерола. В случай на фамилна анамнеза за сърдечни заболявания и висок холестерол, този тип кафе може да бъде по-добрият избор, в сравнение с филтрираното.

Смята се, че кофеинът дехиратира организма. При консумацията на ободрителната напитка от автомат тази опасност не е голяма, тъй като в нея водата е повече от кофеина. 

Експертите препоръчват да не се консумират повече от 2 – 3 чаши кафе дневно. За максимални ползи е препоръчително кафето да е черно, тъй като е него има по-малко калории.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase