Източник: Reuters, архив
fallback

Акушерският монитор е апарат, който служи за изследване на сърдечната дейност на плода и маточните контракции. Може да се използва преди и по време на раждане. Записът от изследването се представя на специална хартия с два канала: първи – разграфен от 50 до 210, на който се отразява сърдечната честота на плода, и втори канал – регистриращ маточните контракции.

Как се използва акушерският монитор?

Два са методите за приложението му – директен и индиректен. При директния метод устройствата на акушерския монитор, регистриращи сърдечната честота и родилната дейност, са в непосредствен контакт с плода.

За отчитане на сърдечната дейност на предлежащата част на плода се поставя електрод. Директният контакт има предимство пред индиректния - дава по-чист и стабилен запис.

За регистриране на маточната активност при пукнат околоплоден мехур се използва катетър, изпълнен със стерилна течност, поставен в маточната кухина.

Повишаването на налягането в маточната кухина при контракция се предава на течността в катетъра и се отчита от специален апарат. Мерната единица за интраутеринното налягане е mmHg или kPa.

При индиректния метод сърдечната дейност на плода и маточната активност се регистрират чрез ултразвуково устройство, прикрепено към коремната стена на бременната.

Датчикът трябва да е поставен на мястото върху коремната стена, отговарящо на сърцето на плода. Предимството на този метод е, че се използва при интактен околоплоден мехур и е напълно безопасен.

Повече за изследването с акушерски монитор може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback