Източник: Reuters, архив

Прекомерната консумация на студен чай може да се окаже фатална за здравето на бъбреците, предупреждават щатски учени. Това може да доведе до честото образуване на камъни в бъбреците.

Екип от университета в Арканзас, цитиран от сп. The New England Journal of medicine, разкрива, че освежаващата напитка съдържа високи нива на оксалат - вещество, участващо в образуването на камъни и пясък в бъбреците.

При хора, предразположени към заболяването, консумацията на подобни напитки е много опасна, обясняват учените.

През лятото заради високите температури, хората се обезводняват и често посягат към разхладителната напитка. По този начин дори и увеличен, приемът на течности се оказва вреден фактор.

Храни, богати на оксалати са спанакът, шоколадът и ядките.

За да се намали рискът от камъни в бъбреците, изследователите съветват хората да пият течности непрекъснато, особено през летните сезони.

Въпреки че питейната вода е най-добрият избор, домашната лимонада е още една възможност за превенция. Причината е, че те са с високо съдържание на цитрати, които потискат растежа на камъни в бъбреците.

Много от камъните, които се образуват в бъбреците, минават по пикочопровода и слизат в мехура, откъдето се изхвърлят навън с урината.

Не са редки обаче случаите, при които камъкът застава някъде в пикочопровода и причинява много силни болки, които се дължат на усилието на пикочопровода да избута надолу камъка.

Спирането на болките означава, че е минал надолу.

Понякога камъкът остава в пикочопровода и го запушва - урината от този бъбрек не може да слезе в мехура, от което се получава събиране на урина и разширяване на бъбрека, при което вътрешността му се уврежда.

Още информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase