Снимка: Булфото

Младите хора страдат все повече от алергии. По-странно е обаче, че заболяването се появява и при възрастни хора, което е нетипично, коментира в интервю за БТА доц. Мария Стаевска, алерголог в Александровска болница.

"Започвали сме имунотерапия на 66-годишна жена с алергия към домашен прах, което не може да се каже, че е често срещано. Има хора със сенна хрема, отключена след 60-годишна възраст", посочи доц. Стаевска.

Тя посочи, че сезонът на алергиите на практика не свършва и има проява на алергии през цялата година, но когато започне пролетта поленовите алергии се добавят към целогодишните.

Алергичната реакция може да се намали, смята д-р Стаевска. Тя зависи и от начина на живот на хората, склонни да развият алергия. Ако човек живее на село, занимава се със земеделие, вероятността наследствената склонност да се изяви, е малка, поясни лекарят. При живеещите в градовете обаче склонността да развият алергия е много голяма. Неслучайно затова се увеличават алергиите още от 20 век, продължават и сега, защото западният начин на живот е свързан с изява на генетичната склонност.

Доц. Стаевска даде за пример Англия, където всеки втори от тийнейджърите има сенна хрема, а в края на 19 век болните са били 0.01 процент при приблизително същият генен фон.

Според статистиката вероятността децата да имат алергия, ако двамата родители са алергични, е 80 на сто. Ако и двамата родители не са засегнати от алергия, вероятността детето да е алергично е около 15 на сто. Ако тяхното дете обаче е родено в града, шансът алергията да се развие, е много голям, уточни алергологът.

Сред населението в слаборазвитите държави честотата на развитие на алергии е много ниска, не защото те нямат гени, предразполагащи към алергии, а защото начинът им на живот не предразполага тяхната изява, уточни специалистът. По думите й имунотерапията е показана само за определени алергии, при които е доказано ефективна. За съжаление, Здравната каса плаща само 50 на сто от цената на имунотерапията и то само при бронхиална астма. Това създава проблеми, защото пациентите се чувстват дискриминирани, посочи д-р Стаевска.

Тя даде и пример - ако пациентите нямат бронхиална астма, а имат рино-конюнктивит, ще трябва да си платят сами цялата стойност на терапията. А тя трябва да се направи, защото 40 на сто от хората, които имат оплаквания от сенна хрема, по-късно развиват и астма. Ако човек направи имунотерапия, няма да стигне до астма, каза лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase