Източник: Reuters, архив
fallback

Колкото по-откровен е човек с хората около себе си, толкова по-здрав и щастлив е той. Това не е просто моралистко твърдение, а напротив – научно доказан факт от водещи специалисти по света.

„Да, всички ние лъжем. Понякога казваме на приятелката си, че новата й прическа е хубава, а тя не е, или пък доукрасяваме пред компания някои свои случки, надявайки се така да бъдем по-интересни за обкръжението ни. Но имайте предвид, че така можете да навлечете куп неприятности на организма си“, разказва д-р Анита Кели, професор по психология в университета в Нотр Дам в щата Индиана.

За да докаже това свое твърдение, тя и нейният екип провели любопитен експеримент сред 110 души на възраст между 18 и 71 години.

В период от 10 седмици доброволците били разделени на две групи, едната от които създадена единствено от „лъжци“. Участниците в изследването минавали през тест с полиграф всяка седмица, за да се установи доколко са свързани здравните характеристики с изричането на неистини.

Междувременно те трябвало да попълват различни въпросници, свързани с начина им на живот и взаимоотношения с хората около тях.

Оказало се, че при групата, която през цялото време е била напълно честна, се наблюдавали значително по-нисък брой оплаквания, свързани с физическото и менталното здраве. По-този начин се подобрявали социалните им умения и контактите им с околните ставали все по-благотворни.

В същото време „лъжците“ се оплаквали от множество неразположения в тялото.

Според д-р Кели, когато човек лъже, неговото здраве се влошава. Основната причина за това е, че се отделя кортизол, известен също и като хормона на стреса, при който човек се напряга и се наблюдава покачване на кръвното налягане, учестяване на пулса и неспокойство.

Нещо повече – стресът от лъгането намалява броя на белите кръвни телца в тялото, което впоследствие става причина за главоболие, болки в кръста, дисменория и репродуктивни проблеми.

„За да поддържаме една лъжа, трябва да отделим доста физическа и психическа енергия. Ако често послъгвате, то неминуемо сте изпитали поне няколко от висцералните ефекти на вредния навик“, завършва д-р Кели.

Още интересна информация може да откриете в рубриката „Взаимоотношения“ на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

Ще е готин и ще му кажеш,че не е готин.Това е лъжа.А не врели-некипели.Това,че останалите мъже му завиждат,кога го заглеждат Жените е отделен въпрос.

2

Анонимен

преди 9 години

Спортист и човек ,който са натоваренин 365 дни в годината няма начин в един момент ,това да не им се отрази, върху тялото и психиката.Тук лъжата ,няма място.Страшни простотии.

1

Анонимен

преди 9 години

Статията е една огромна лъжа!

fallback