Източник: Reuters, архив

Изгарянето на мазнини понякога е първоначалната приоритетна цел сред спортуващите. От друга страна, чистенето на мастна тъкан може да е част от комплексна програма на интензивно спортуващи хора. В тези случаи паралелно на постигането на желаната мускулна маса, към теглото се добавят и излишни мазнини. Тяхното насочено метаболизиране в последствие не трябва да редуцира постигнатия резултат по отношение на мускулната хипертрофия.

Както в качването, така и в изгарянето, мазнините и мускулите са взаимно обвързани. Тази връзка е заложена в метаболизма, който не може да се раздели на независими части. В този контекст, силовите и кардио упражнения не бива да бъдат разделяни в процеса на насочено чистене на излишни мазнини.

Разнообразните видове упражнения стимулират метаболизма във всички случаи, но мобилизират източниците на енергия-въглехидрати, мазнини, белтъци, в различно съотношение. Това съотношение се променя в хода на натоварването в зависимост от неговата продължителност и интензивност. В този ред на мисли, за да бъдат изгорени правилните калории от излишната мастна тъкан, трябва да се цели баланс между силови и кардио упражнения, както по отношение на натовареността, така и по продължителност на упражненията в рамките на една тренировка.

Например, ако се съпоставят едно силово и едно средно интензивно кардио упражнение, извършвани по 5 минути всяко, повече калории сумарно ще се изразходят при кардиото. Въпросът е откъде идват тези калории, защото целта е редукция на мастна тъкан, а не на мускулна.

Повече за топенето на мазнини може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase