Източник: Reuters, архив
fallback

Пчелният клей, известен също и като прополис, е един от най-мощните натурални антибиотици. Неслучайно той добива все по-голяма популярност в козметиката и фармацията.

Прополисът е смолисто вещество с доказани антибактериални, противогъбични, противоплесенни и противовирусни свойства. Събирайки го, пчелите го използват за строителен материал и за дезинфекция на своя кошер.

Средно едно пчелно семейство годишно събира от 100 до 300 грама прополис. Пчелите събират пчелен клей от растенията, най-честите източници на прополис са тополите, върбите, конският кестен и елдата.

В миналото този продукт се е прилагал вътрешно за борба с бактерии, гъбички, паразити и вирусни инфекции, сред които туберкулоза, кандидоза, малария и настинки.

Природният продукт често се ползва за лечение на различни болести на лигавиците, включително при язви на храносмилателната система и колит. Подходящ е и за външно приложение при афти.

Силният тъканно-регенериращ ефект на прополиса вероятно се дължи на биоактивните му съставки, сред които флавоноиди, феноли, терпени, бензоена киселина, аминокиселини и витамини.

Повече за ползите от пчелния клей може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Taka e da

преди 9 години

Dysterq mi strada ot laringit,koito v80% ot sluchaite vodi do gnoina angina.Tazi godina blagodarenie na propolis natalVoda ne se e razbolqvala.

fallback