Източник: Reuters, архив

Когато се установи, че нивата на холестерола са високи, се налага промяна в хранителния режим и начина на живот. Тези мерки целят понижаването на холестерола, заедно с риска от сърдечносъдови заболявания. Дори и да се приема медикамент, диетата и активността си остават необходими условия за поддържане на добро здраве.

„Добрият“ и „лошият“ холестерол 

На организма са необходими малки количества холестерол, за да функционира нормално. Когато хранителният режим е богат на наситени мазнини и холестерол, това е предпоставка за покачване на „лошия“ LDL холестерол. Той може да доведе до натрупване на плака по артериите, която да причини сърдечносъдови заболявания. 

„Добрият“ HDL холестерол има точно обратното действие – спомага за очистването на LDL холестерол от кръвта.

Контрол на порциите

Много хора консумират порции, които са с двоен размер, в сравнение с препоръчителното здравословно количество. Този фактор може да допринесе за натрупване на килограми и повишаване в нивата на холестерола. 

По отношение на контрола, полезна мярка е ръката. Така например една порция месо или риба трябва да бъде с размер, приблизително колкото е дланта на ръката. Порция пресен плод не бива да надвишава размера на китката. Порция задушени зеленчуци, ориз или паста не бива да превишава една шепа.

Повече съвети срещу висок холестерол може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase