Източник: Reuters, архив
fallback

Макар консумацията на здравословна храна да е основно правило за здравето на организма, комбинацията между различните продукти е не по-малко важна. Правилното съчетаване на храните е от основно значение за храносмилането. Когато те не се комбинират правилно, това може да доведе до проблем с усвояването им и образуване на газове. Кои са неправилните комбинации на храни?

Плодове и зърнени продукти

Плодовете се разграждат много по-бързо, в сравнение с всяка друга храна. И дори на много хора идеята да се добавят плодове към овесените ядки да изглежда добра, това не е точно така. Тази комбинация затруднява храносмилането. 

Плодът е препоръчително да се консумира на празен стомах, в най-добрият случай - рано сутринта, преди всяка друга закуска. 

Животински протеин и въглехидрати

Различни ензими са нужни за разграждане на тези много различни храни. Когато те се консумират заедно, това води до затруднения в храносмилането, ферментация и разлагането им в стомашно-чревния тракт. 

Бобовите култури съдържат 25% протеини и приблизително 50% нишесте, което обяснява затрудненията в храносмилането, които причиняват.

Плодове и зеленчуци с високо съдържание на киселини и нишесте 

Плодове и зеленчуци като лимон, портокал, домат и т. н. разрушават птиалина в слюнката, като по този начин се потиска разграждането на нишестето. При наличието на киселини, алкалните сокове не се отделят правилно, храната не е усвоена правилно, което води до образуването на газове и ферментация.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката "Хранене" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

от опит

преди 9 години

свинско с кисело зеле и втасъл чесън, стъргана ряпа и варени яйца, шкембе чорба и агнешка лучена яхния - резултатът е гарантиран - ЗАРИН (който е служил, знае за какво става въпрос)

4

Анонимен

преди 9 години

боб по артилерийски! любимото ми! няма по готино да се изрежеш след обилно похапване! а аромата е бонус!

3

Рашо Курбанджиев

преди 9 години

За кайсии,смокини и грозде не се споменава нищо.Червата стават като пропан-бутан,лъвове и тигри се гонят из тях.

fallback