Снимка: Reuters, архив

Българите са особено небрежни, що се отнася до приемането на здравословни количества вода. Статистиката сочи, че за цял ден изпиваме само една чаша вода.

Това посочи проф. Донка Байкова, ръководител на Катедра „Превантивна медицина“ на Факултета по обществено здраве към столичния Медицински университет при откриването на информационната кампания „Н2Обичам“.
 
Кампанията има за цел да популяризира ползите от добрата хидратация на организма за човешкото здраве и започва в навечерието на Световния ден на водата – 22 март.
 
Оказва се, че българинът не познава опасностите от дехидратацията и няма формирано отношение към необходимостта от включването на достатъчно количество течности в дневния хранителен режим. Малко са хората, които познават препоръката да изпиват поне 6 – 8 чаши вода на ден, още по-малко са тези, които я спазват.
 
От близо десетилетие у нас не е провеждано национално представително проучване, което да предоставя пълна информация за нагласите на хората от различните поколения към приема на вода и други течности, отбеляза проф. Байкова.
 
Последните данни - от 2004 г., показват, че средното дневно количество минерална вода, което потребява българинът е между 22 и 28 мл, докато количеството на газираните безалкохолни напитки е в пъти повече – между 62 и 158 мл на ден.
 
Още за консумирането на вода и ползите от нея прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase