Снимка: Reuters, архив

Интимната хигиена е от съществено значение за здравословния полов живот. Външните полови органи са свързани с отделителната система, поради което са изложени на чести замърсявания. По тях се отлага смегма, образувана от урина, пот и излющени епителни клетки. Смегмата е благоприятна среда за развитието на микроорганизми, когато не се измива редовно.

Ето някои важни правила за поддържане на правилна интимна хигиена при жената:

  • Тоалет на половите органи се извършва всеки ден с топла вода и чисти, измити ръце.
  • За да се избегне пренасяне на бактерии от аналната и пераналната област към вулвата, движенията при тоалет трябва да се извършват в посока от вагината към ануса. Направлението на водната струя при миене също е важно да е в тази посока.
  • Трябва да се избягва прилагането на дразнещи средства в интимната област, като парфюмирани сапуни, интимни дезодоранти, дори омекотители при прането на бельото. Препоръчително е редовното миене да става без участието на сапун, който дразни лигавицата. Системното попадане на сапунена пяна във влагалището нарушава неговата микрофлората и води до дисбактериоза. Със сапун може да се измива само кожата до срамните устни.

Кои са останалите правила на интимната хигиена при жената вижте на Puls.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase