Снимка: Reuters, архив

Нов клас лекарства, които значително забавят процеса на стареене, са разработили учени от Института „Скрипс“ в Минесота.

Тайната на така наречените сенолитици се съдържа в борбата с най-опасните за човешкото здраве заболявания – болното сърце и рака. Изследователите открили тези лекарства, след като целенасочено изучавали стареенето на клетките, които спирали да се делят.

Както е известно, стареенето се съпровожда с натрупване на стари клетки, които са прекратили деление.

На младини нашият организъм непрекъснато се обновява, но на старини в тялото ни има все повече клетки, които не се заменят с нови, в резултат на което организмът се сблъсква с голямо количество възрастови заболявания.

За съхраняване на здравето през целия живот е необходимо да се намери начин да се убиват старите клетки, но без да се спират младите. Учените открили, че стареещите клетки се държат така, както и раковите – при тях се появява повишена експресия на механизмите на оцеляване, които блокират апоптозата (естественото умиране на клетките). По такъв начин препаратите за лечение на онкозаболявания биха могли да помогнат в борбата със старите клетки.

С опити при мишки учените успели да увеличат продължителността на "здравия период" за сметка на унищожаването на стареещите клетки. В резултат се подобрила работата на сърдечносъдовата система, засилила се издръжливостта, остеопорозата намаляла, а продължителността на живота се увеличила.

При старите мишки например работата на сърцето и кръвоносните съдове се подобрила само за пет дни. Ефект продължил и след това поне 7 месеца.

Учените не изключват възможността за поява на сериозни нежелани реакции при продължителен прием на сенолитици. Въпреки това, те се надяват, че откритието им в бъдеще да помогне за намирането на най-добрата формула за лекарство срещу старост.

Още здравни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase