Снимка: Reuters, архив
fallback

За българина не е чужда информацията, че чесънът е полезен и освен тъмни сили с него могат да се „изплащат“ куп вируси. Чесънът доказано повишава защитните сили на организма и допринася за подобряването на общото здравословно състояние.

Според изследователи от Медицинския център към Университета на Мериленд, САЩ, ползата от консумацията на чесън за здраве има, ако се хапват поне по 4 скилидки всеки ден. Лечебните свойства на пикантната подправка се дължат на алицина в него, същата заради която той носи специфичния си вкус и миризма.
 
С 63% по-малко са боледуванията от простудни заболявания при редовна консумация на чесън, според данни на британско изследване от 2001 г., а в случай на инфекция все пак, периодът на боледуване се скъсява до две трети – и така настинка държи вместо обичайните 5 дни, само ден и половина.
По-голямата полза за българина от чесъна е, че с него той може да подпомага профилактиката на високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, от които страда масово.
 
Според научна публикация от преди две години, поместена в пакистанско издание на фармацевтичните науки, при прием на 600 мг – 1,5 г екстракт от стар чесън за половин година се постига ефект равен на приема на лекарство за контрол на хипертензия.
 
Още за многобройните ползи на чесъна прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Бай Пеню

преди 9 години

Ей кеф, една глава чесън и уригам в градския транспорт на вси страни

5

Цветанка

преди 9 години

Четох: Турция произвеждала 100 пъти повече домати от нас(което би трябвало да бъде обратното) качеството им няма да дискутираме - знаете го,абсолютни ***,негодни за консумация....и скъпи! От Китай внасяме чесън,което пак би трябвало да бъде обратното,за качеството пак няма да спориме,знаете го - абсолютен,отровен,горчив ***....Е, каква държава сме когато селско-стопанска страна внася абсолютно всичко от вън!?....

4

Анонимен

преди 9 години

Написаното не важи за 99.9% от чесъна на пазара, внос от Китай

fallback