Източник: Reuters, архив

Оргазмът е особено състояние, в което попада организма по време на секс. Наименованието произлиза от гръцкото orgasmos, което означава въодушевление или сексуален климакс. Състоянието представлява внезапно освобождаване на организма, генерирано от стимулиране на ерогенни зони по време на отговор в сексуален кръг. Крайният резултат е ритмична мускулна контракция на тазовите мускули и мускулни органи, придружени със сексуално задоволство.

Оргазмът е състояние, което могат да изпитат и мъжете, и жените. Неговата проява се контролира от неволевата зона на нервната система или автономната нервна система. Оргазмът се асоциира още с неволевите мускулни спазми, които всеки човек получава рано или късно в живота си, особено в условията на тежък ежедневен стрес, както и генерално еуфорично усещане и чувство заедно с учестени съкращенията в цялата мускулатура на тялото. След оргазъм настъпва характерен рефрактерен период, който при жените е много по-кратък, отколкото при мъжете.

Според статистиките жените могат да имат рефрактерен период от 3 секунди до 30, докато при мъжете този период може да е между 30 секунди и 20 минути. Състоянието на рефрактерно презареждане на тялото и пълен покой е обвързано с масово освобождаване на неврохормоните окситоцин и пролактин, както и множество ендорфини.

Ендорфините сами по себе си могат да бъдат сравнени с ендогенно произведен морфин, защото водят до облекчаване на болка, релаксация и освобождаване на съзнанието от проблемни мисли и тежък стрес.

Повече за оргазма и неговата физиология четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase