Източник: Reuters, архив

Грипната епидемия обхваща все повече райони от страната. Всяка седмица се регистрират хиляди случаи на новозаболели. При част от заболелите симптомите от страна на дихателната система са по-силно проявени. Това може да се дължи, както на първично по-тежко протичане на вирусната инфекция, така и на насложена вторична инфекция.

По-тежкото протичане невинаги е синоним на усложнение на грипа. То, обаче, е благоприятен терен за развитие на усложнения, тъй като изтощава съпротивителните сили на организма. Разграничаването на усложненията от неусложнената тежка първична вирусна инфекция е диагностично важен момент, понеже двете състояния изискват различен подход в лечебния процес.

Първичната мишена за грипните вируси са покривните епителни клетки на горните дихателни пътища. Това са ларинкс, трахея и големите бронхи. Вирусите навлизат в клетките, възпроизвеждат се и ги напускат, предизвиквайки тяхната деструкция.

Следователно, началните оплаквания от страна на дихателната система ще са от ринит, ларингит, трахеит и бронхит, като последният може и да липсва. За най-характерен се приема трахеита. В трахеята се наблюдават точковидни кръвоизливи в оточната лигавица.

Началните оплаквания при тази патоанатомична картина са от суха дразнеща кашлица. Храчки не се отделят. Възпалителният процес силно дразни кашличните рецептори, а активирането на имунната система се проявява външно чрез увеличени шийни лимфни възли.

Катаралните симптоми се проявяват още на втория ден от грипната инфекция и са придружени от ринит, неприятно усещане в гърлото, сълзене на очите и висока температура.

Повече за характерното за грипа и неговите усложнения може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase