Снимка: Reuters, архив
fallback

Възпалителното заболяване на синусите (синузит, синуит), засяга всички възрастови групи, а честотата му постоянно нараства.

Тъй като лигавицата на носа и околоносните кухини представлява едно цяло, всеки ринит до някаква степен води до възпаление на синусите. Това е наложило употребата на наименованието риносинуит.
 
Какви са причините за поява на риносинуит?
 
Околоносните синуси са кухини, изпълнени с въздух, свързани с носната кухина чрез малки отвори, които осигуряват оттичането на секретите от синусите към носа и гърлото. Част от функциите им са защита от резките температурни промени, подпомагане на овлажняването и затоплянето на вдишвания въздух.
 
Сложната система на носа и околоносните кухини разполага с механизъм за самоочистване на лигавиците на дихателните пътища (т.нар. мукоцилиарен клирънс). Той се осъществява с помощта на движението на ресничките, разположени по повърхността на респираторния епител. При нарушаване на тяхната функция по някаква причина, секретът не може да се изчисти и се превръща в подходяща среда за задържане и развитие на болестотворни микроорганизми.
 
Как да се лекуваме от синузита ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Бай Пеню

преди 9 години

Ааааааааааааааапчих !

fallback