Снимка: Reuters

Царевичното олио понижава холестерола много по-ефикасно от студенопресования зехтин, като промените са както в общия, така и в "лошия" холестерол, съобщава EurekAlert, позовавайки се на ново изследване.

Ефектът се дължи частично на блокиращите холестерола растителни стероли, каза ръководителят на изследването д-р Кевин Маки. По думите му те са четири пъти повече в царевичното олио, отколкото в студенопресования зехтин. Освен това то е богато и на полезни мастни киселини.

Учените са работили с 54 здрави мъже и жени. Те са получавали по четири супени лъжици царевично олио или студенопресован зехтин със здравословна храна. Резултатите показват, че царевичното олио снижило "лошия" холестерол с 10,5 процента при 3,5 процента за студенопресования зехтин.

При нивата на общия холестерол намаляването на стойностите е съответно с 8,2 процента и 1,8 процента.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase