Снимка: Reuters, архив

През зимния сезон повечето хора се стремим да стоим на топло, за да се скрием от сухото и студено време, а и от настинката. Фокусираме се да пазим кожата и по-рядко се замисляме за здравето на очите, а опасността от раздразнение и травми за тях в зимните месеци е също толкова голяма, колкото и през лятото.

Без значение дали се намираме навън на пистата, на работното място, или сме сгушени на топло пред камината, трябва да сме наясно с обкръжението и рисковете, свързани с него, според които да вземем и предпазни мерки. Можем да следваме тези три лесни стъпки, за да осигурим безопасността и здравето на очите.
 
1. Очите трябва да се поддържат овлажнени
 
Топлият въздух от камината или електрическия уред може да причини изсушаване и раздразнение в очите. Това може да бъде болезнено и неприятно за тези, които вече страдат от сухота в очите – хронично състояние, при което не се произвеждат достатъчно сълзи.
 
Препоръчително е да не се седи в близост до източници на топлина и да се използват овлажняващи капки за очи.
 
2. Да носим очила с UV-филтърни стъкла
 
През зимния сезон слънцето може да увреди очите дори повече, отколкото при топло време. При условия на сняг, ефектът на слънчевите лъчи се удвоява – заради отразяването им в снега.
 
Специалистите съветват да носим слънчеви очила, които блокират 99 – 100% от UV лъчите.
 
3. Да поставяме защитни очила в някои случаи
 
Много е лесно в очите да влезе прах, лед, докато сме навън. А при каране на ски или сноуборд зад някого, вероятността нещо да влезе в окото се увеличава значително. Слънчевите очила не винаги могат да осигурят нужната защита при подобни условия. Затова специалистите препоръчват да се поставят защитни очила.
 
В случай, че изпитваме неприятна сухота в очите, трябва да се потърси лекарско мнение. А ако мислим, че те са засегнати от слънцето или от някакво външно тяло, трябва незабавно да потърсим лекарска помощ.
 
Още здравни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase