Снимка: Reuters, архив
fallback

Възрастните пациенти, хоспитализирани с пневмония, са с повишен риск от инсулт, инфаркт и летален изход в следствие на сърдечно заболяване, сочат данните на ново проучване.

Според изследователите най-висок е рискът през първия месец след преболедуваната пневмония. 
 
Д-р Сачин Йенде от Университета в Питсбърг пояснява, че дори само един случай на пневмония може да има последствия в продължение на месеци. Той допълва, че пневмонията е сред сериозните усложнения на грипа. Профилактиката би могла не само да предпази от респираторни заболявания заради, но и да предотврати последващи сърдечни заболявания и инсулт.
 
Според учените белодробното заболяване отключва възпалителни процеси в сърцето и кръвоносните съдове, което повишава риска от инсулт и сърдечни болести.
 
Екипът на Йенде анализира данни от близо 22 000 души над 65 години.
 
Отчитат се 1270 случая на хоспитализиране заради пневмония, от тях 318 претърпяват сърдечен удар, инсулт или стигат до фатален край в следствие на сърдечно заболяване.
 
Данните са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.
 
Още за здравни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

Формулировката на заглавието е в стил Днес.бг...

2

до 2

преди 9 години

Съжалявам за загубата ви, но няма как да променя случилото се! Младите хора не трябва да си отиват рано, както и децата преди родителите си.Коментарът ми беше провокиран от формулировката на заглавието, но не съм визирал или персонизирал темата.Защото високорисковите причинители на инфаркт включват и: затлъстяването, лошите навици и най-вече злоупотребата с алкохол/храна/стимуланти, заседналият начин на живот, фамилната обремененост, както и възрастта - около и над 60. А те са пропуснати.

1

Анонимен

преди 9 години

То и при младо гадже рискът е същия, но обикновено не се оплакваме, а се кефим на завистта на наборите.

fallback