Източник: Reuters, архив
fallback

След продължителна работа пералните машини се замърсяват, замирисват неприятно и се нуждаят от почистване. Макар да е източник на чистота, уредът рядко остава чист за дълго.

Поддържането на добрата хигиена не само ще гарантира здраве за вас и вашето семейство, но и ще удължите живота на машината.

На първо място филтърът трябва да бъде почистван възможно най-често. След това пералнята може да бъде избърсана с мека кърпа, напоена с течен сапун, като е важно да не се използват химикали и корозивни разтворители.

Препоръчително е маншонът на вратичката и чекмеджето с отделенията за праха също да бъдат почиствани редовно и след това подсушени и поставени обратно на мястото им.

Ако пералнята няма да се използва за дълъг период от време, можете да издърпате щепсела и да затворите водния кран. След това вратата трябва да се остави отворена, като по този начин ще се предотврати образуването на миризми.

Ако от пералнята се носи лоша миризма, се пуска пране на 90 градуса с повече прах за бяло пране. Достатъчно е тази процедура да се прави два пъти месечно.

Използвайте качествени перилни препарати и перете на по-високи градуси. Течните препарати за пране са много по-безопасни за околната среда поради намаленото съдържание на соли в тях.

Купувайте предимно прахове за цветно и фино пране при температура на прането междуу 30 и 60 C. Те обикновено не съдържат избелващи вещества, които се активизират при температура над 70 C, следователно могат да се употребяват по-рядко и да не замърсяват толкова бързо, колкото синтетичните.

Също така, ако забележите инсекти в жилището си, взимайте мерки навреме. Хлебарките са електропроводими и обичат топлината, която се отдава от процесора. Те се привличат от електромагнитното му излъчване.

Те могат да причинят късо съединение, което може да доведе до закупуването на нова платка или до невъзможност пералнята изобщо да бъде ремонтирана.

Още полезна здравна информация може да прочетете в рубриката „Еко среда“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback