Източник: Reuters, архив
fallback

Изпотяването през нощта може да бъде напълно нормално явление, ако има ясна причина – външен фактор, който да го предизвиква. Такива са високата температура в помещението, в което спим, неподходящата завивка или облекло, които да доведат до изпотяване.

Когато обаче няма видима причина за потене през нощта, а то е налично, може да се окаже сигнал за заболяване или състояние. Ето някои от възможните виновници, провокиращи състоянието:

  • Медикаменти. Приемът на определени медикаменти може да доведе до изпотяване през нощта. Сред честите причинители на състоянието са антидепресантите. Между 8% и 20% от хората, които приемат антидепресанти, страдат от изпотяване през нощта. Други лекарства за психични заболявания също се свързват с това състояние. Изпотяване могат да предизвикат и медикаменти за понижаване на телесната температура и др.
  • Хипогликемия. Критично ниските нива на кръвната захар могат да бъдат друга причина за появата на нощно изпотяване. Хората, които приемат инсулин или медикаменти при диабет, също може да страдат от хипогликемия през нощта, която обикновено е придружена с изпотяване.
  • Хормонални нарушения. Неприятното състояние може да се наблюдава и при някои хормонални нарушения, включително карциноиден синдром, хипертиреоидизъм - повишена функция на щитовидната жлеза.
  • Неврологични нарушения. Редки неврологични състояния като автономна дисрефлексия, посттравматична сирингомиелия, автономна невропатия и инсулт също могат да причинят нощно изпотяване или да влошат състоянието. По принцип, на необяснимото изпотяване, появило се изведнъж трябва да се обърне сериозно внимание. Нашият съвет в този случай е да се обърнете към личния си лекар за консултация веднага!

Още полезна информация, свързана със съня, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback