Източник: Reuters, архив
fallback

Бременна сте и ви притеснява студът през зимата. От друга страна, знаете, че движението през деветте месеца е особено важно за вас и бебето.

Ниските температури, сами по себе си, не би трябвало да ви притесняват през студените месеци. По-важна е комбинацията от фактори – колко ниско е паднал живакът, каква е влажността на въздуха, има ли силен вятър. Излизането не е противопоказно за бременната жена дори, когато градусите са под нулата, но при условие, че няма вятър, облеклото дава сигурна защита и разходката навън е за сравнително кратко време.

За да се избегне обездвижването в мразовитите дни е по-добре, излизанията да са две за половин час, като навън се извършват постоянни движения.

Ако сте от зиморничавите и студът ви плаши по презумпция, трябва да знаете, че сега е периодът да се порадвате на снега – организмът на бременната жена излъчва повече топлина заради натоварения метаболизъм. Терморегулация е затруднена, което обяснява предпочитанието на по-хладни условия преди забременяването.

Това, за което трябва да внимавате през зимата при бременност, е придвижването. По принцип, заради повишеното ниво на естроген при бъдещата майка се получава разхлабване на ставите и техните връзки, което създава предпоставки за травми.

Положението се влошава още повече с напредване на бременността и натрупването на повечко килограми. Не бива да се забравя и че при бъдещата майка стойката е променена и е изместен центърът на тежестта, което по принцип прави жената нестабилна в този период. От естествените промени в тялото и заради бременността, системата на равновесие не функционира в пълния си капацитет. И затова зимните спортове стават абсолютно неподходящи за бъдещите майки.

Повече полезна информация за бременност и раждане може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Бай Пеню

преди 9 години

ще внимавам

fallback