Снимка: Reuters, архив

Горещите вълни са известен симптом при менопауза. От тях се оплакват почти всички представителки на нежния пол в този възрастов период или преждевременна менопауза, както и се срещат при две-трети от тях в перименопауза – периода непосредствено преди менопаузата. Честотата им варира при всяка жена, едни изпитват дискомфорта от тях до последния менструален цикъл, други - само за определен период от менопаузата.

 „Горещата вълна“ представлява прилив на топлина, която залива тялото внезапно. Усещането може да е придружено със зачервяване, избиване на пот. Горещите вълни се появяват както денем, така и нощем, когато са придружени с по-обилно изпотяване и свързаните с този дискомфорт проблеми на съня.
 
Все още не са напълно изяснени причините за появата на горещите вълни. Предполага се, че са свързани със спада на естрогена и разширяването на близките до кожата кръвоносни съдове. Тяхното разширяване, както и изпотяването, се дължат на необходимостта от охлаждане на тялото и задействането на естествените терморегулаторни механизми.
 
Няма хапче, което да предотврати появата на горещите вълни въобще – по-добре е да се приемат като „досадно“ явление през този период от живота. Има обаче средства, които могат частично да намалят силата и честотата им и подобрят самочувствието.
 
Според специалисти стресът, кофеинът, цигареният дим, алкохолът, пикантните подправки,  предразполагат появата на горещите вълни и е препоръчително да се избягват.
 
Повече за горещите вълни през менопаузата ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase