Източник: Reuters, архив

Особено важно е при изобилно хранене да помогнем на храносмилателната си система. Освен в разумния избор на хранителни продукти и хранителни вещества, контрол на количествата и периодите на хапване, за комфорта ни от значение е да поддържаме „стомаха си редовен“.

Тук от полза са добрите навици – пълнозърнест продукт и топла напитка за закуска, редовна консумация на плодове и зеленчуци, разходки, прием на достатъчно вода. От особено значение е и какво слагаме на масата. Трапезата може да бъде празнична и без лишения, ако се залага повечко на определени продукти.

За да поддържаме стомаха си редовен, трябва да сме изрядни в грижата за баланса на чревната микрофлора. Червата ни се населяват от милиони микроорганизми, които подпомагат храносмилането, имунитета ни и не само. Тази полезна микрофлора се поддържа успешно чрез консумация на пробиотици. Пробиотиците са същите микроорганизми, които поемаме чрез храната си – с определени продукти, приготвени по специален начин.

В тази категория попада нашето кисело мляко, но и въобще храни, които се приготвят без да преминават през интензивна топлинна обработка, тоест дори и да има процес на топлинна обработка (без да се достига до високи градуси), той е свързан с продължително излагане на топло, за да е възможна естествената ферментация на продукта.

Кои други храни помагат за редовен стомах може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase