Източник: Reuters, архив

Мигрената се дължи на травматични събития, преживени далеч в детството, смятат американски невролози от Монтефиоре Център по главоболие на университетската болница Алберт Айнщайн в Ню Йорк.

Според проучването на екипа, включващо над 8300 души с мигрена и над 1400 с тензионно главоболие, при около една четвърт от страдащите се откриват следи от преживяно насилие в детството. Като форма на насилие се разглеждат сексуалното насилие, емоционалната зависимост и липсата на внимание и пренебрегване.

Грубото отношение и малтретирането в детската възраст има неподозирани дълготрайни ефекти, които се асоциират с редица медицински и психични състояния в това число и мигрената при възрастния, коментира за онлайн изданието на сп. Neurology ръководителят на проучването Доун Бюсе, професор по клинична неврология и директор на сектора по медицина на поведението към същия център.

Според него при лечението на мигрената и главоболието невролозите трябва да взимат под внимание преживени стресиращи събития в детството, за да може успешно да се ръководи терапевтичния план. Това не значи, че насилието в детството е причина за мигрената, а че то създава сериозни предпоставки за „отключване“ на неконтролираното главоболие, подчертава той.

Мигренозното главоболие е по-познато като нетърпимо, засягащо едната страна на главата, с аура, с фотофобия и нетърпимост към шума, гадене и продължителност до 3-4 дни. То се отличава с нетрудоспособност при засегнатия.

Повече за мигрената и нейните причинители прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase