Източник: Reuters, архив

Едно от най-повтаряните новогодишни обещания е след 01.01. да се откажат цигарите. За да помогне на потребителя, индустрията е създала редица продукти, част от които остават със съмнителна ефикасност.

Онлайн изданието на сп. New England Medical Journal точно на Бъдни вечер публикува анализ на новозеландски учени, от който става ясно, че цитизинът е едно от най-ефективните средства за отказ от тютюнопушенето.

Цитизинът е алкалоид, който се извлича от бобови растения като Laburnum anagyroides Medic - например жълта акация и влиза в състава на български медикамент, който е на пазара от 1964 г.

За разлика от популярните продукти на никотинозаместващата терапия – никотинови пластири, дъвки, таблетки и други средства. Това средство обаче остава малко познато на Западния свят поради известното разделение на света на два основни политически блока преди и пренасянето на това разделение и в науката. В развитите икономически страни се налага използването на никотиновите средства при терапията на зависимостта от тютюна, което доказано води до двойно по-високи резултати.

Изследванията за ефикасността на таблетките, съдържащи цитизин, в миналото остават непубликувани или непризнати от лицензираните англоезични научни издания.

Цитизинът обаче помага за отказ от тютюнопушенето за период от половин година два пъти повече, отколкото никотинозаместващата терапия, което вече е известно от друго проучване.

Повече относно отказа от тютюневия дим може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase