Източник: Reuters, архив
fallback

След дългогодишни опити, белязани от знака на провала, учени откриха лечение, което значително подобрява прогнозата при хора, претърпели най-тежкия и инвалидизиращ инсулт.

Посредством директно отстраняване на големи кръвни съсиреци, които блокират кръвоносните съдове в мозъка, е възможно да се спаси мозъчната тъкан, която в противен случай може да загине. По този начин много хора биха могли да се върнат към независим начин на живот. 

Лекарите използват нов тип „примка“, с помощта на която улавят кръвните съсиреци. Това е стент, който всъщност представлява телена клетка на края на катетър, която достига до мозъка. 

Когато върхът на катетъра достигне до съсирека, стентът се отваря и достига до съсирека. След това го улавя, позволявайки на лекарите да изтеглят катетъра и да издърпат стента, заедно с уловения съсирек.

Лекарите обясняват, че откритието е изключително важно и може да промени хода на лечението. 

При немалка част от инсултите, вследствие на кръвни съсиреци, самият съсирек се намира в голям кръвоносен съд, което може да има потенциални разрушителни последствия. За хората, които имат малки кръвни съсиреци, може да бъде полезен приема на медикамент, който да ги разтвори. Този тип лечение обаче не помага в случаите на по-големи кръвни съсиреци.

По време на проведено проучване се установява, че един на всеки петима пациенти, приемащи медикамент за разграждане на кръвните съсиреци, се възстановява до степен да може живее независимо. 

Един на всеки трима обаче, при които са отстранени кръвните съсиреци с помощта на новия метод, успява да се възстанови до степен да бъде самостоятелен, след преживения инсулт. 

Данните са публикувани в The New England Journal of Medicine.

Още интересна здравна информация четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Stefan

преди 9 години

До АнонименНе си наясно с много неща в медицината. Почети малко и тогава прави коментари.

fallback