Снимка: Reuters, архив

Малигненият мезотелиом е агресивно раково заболяване. Този тумор обикновено се диагностицира в напреднал стадий и засяга плевралната и перитонеалната кухина.

Поставянето на ранна диагноза е трудно, тъй като над 50 системни или белодробни заболявания се проявяват клинично с изливи. Досега нито една терапевтична стратегия не е доказала ефективността си срещу смъртоносния рак и прогнозата остава много лоша с някои малки изключения.

През декември изследователският екип на Антонио Джордано, патолог, директор и основател на организацията Health Research във Филаделфия, и професор по патология и онкологични заболявания в университета в Сиена, Италия, публикува две отделни изследвания.
 
Те са насочени към разрешаването на неотложни въпроси, свързани с възможните нови методи за лечение на мезотелиом.
 
В първото проучване, публикувано в научното сп. Cell cycle, изследователят Антонио Джордано прави клинично изпитване върху клетки от мезотелиом.
 
Следи се ефектът от две лекарства, предназначени за повторно активиране на протеин р53.Този протеин е един от най-важните "туморни супресори".Той е неактивен при повечето видове рак при човека.
 
В мезотелиома, въпреки че p53 рядко мутира, той се инактивира от различни промени. Франческа Пентимали от Националния онкологичен институт на Неапол, Италия, водещ автор на изследването, счита че и двете лекарства, използвани в целевото р53 проучване, действат, но с различни механизми на действие.
 
Единият медикамент, наречен RITA, е доказано, че е много токсичен. По-специално, RITA предизвиква мезотелиомни клетки, а не здрави клетки, към апоптоза - тип на програмирана клетъчна смърт, която се проявява чрез активирането на специфична "каскада" от събития.
 
Останалата част от материала ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase