Снимка: Архив Reuters

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов иска оставката на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ заради некомпетентност, съобщиха от съсловната организация.

Още по темата
Причината е днешното решение на Надзорния съвет за неподписване на Националния рамков договор-2015 както в частта за цени и обеми, така и за вече договорената текстова част, се посочва в съобщението. Отбелязва се, че БЛС ще обмисли внасянето на решението на надзорниците в съда.

Според съсловната организация мотивите на надзорниците, че ако исканите от БЛС пари бъдат отпуснати, ще се появи дефицит, са абсолютна лъжа. Исканите от лекарите суми са съвсем малки и представляват 0,5 на сто от бюджета на НЗОК, обясняват от БЛС.

По мнение на Съюза надзорниците са протакали преговорите. От протоколите се вижда, че на заседанията не са идвали повече от трима-четирима души, което говори за предварително подготвен саботаж на преговорите, с оглед самостоятелно управление на НРД, заявяват от БЛС.

Според Съюза, ако тези хора не се оттеглят от Надзорния съвет, това означава, че те планират да саботират всякакви реформи в здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase