Източник: Reuters, архив

Прекомерното потене през нощта е състояние, което може да се дължи на различни причини. Ако в помещението, в което спим, е необичайно горещо или сме облечени повече от необходимото, нощното изпотяване би било нормално. 

Онези изпотявания, свързани с някакво медицинско състояние, са горещи вълни и могат да намокрят дрехите и чаршафите. Тя нямат нищо общо с условията, свързани с околната среда. Важно е да се отбележи, че зачервяването – топлина и руменина по лицето и тялото, може да се сбърка с нощното изпотяване. 

За да се определи конкретната причина за нощните изпотявания, лекар детайлно трябва да проучи анамнезата и да се проведат тестове, с помощта на които да се установи дали има наличие на медицинско състояние, отговорно за нощното изпотяване. Някои от познатите причинители са:

  • Менопауза. Горещите вълни, които придружават това състояние, могат да се появят през нощта. Това е много често срещана причина за нощно изпотяване сред жените.
  • Идиопатична хиперхидроза. Това е състояние, при което организмът хронично отделя прекомерни количества пот, без да има определена медицинска причина.
  • Инфекции. Туберкулозата е инфекция, която най-често се свързва с нощно изпотяване. Бактериалните инфекции като ендокардит, остеомиелит и абсцеси са друга причина. Изпотяването нощем може да бъде също така и симптом за инфекция от ХИВ. 
  • Рак. Прекомерното потене през нощта може да е симптом на някои видове рак. Най-често срещаният вид рак, който се свързва с този признак, е лимфомът. Хората, при които злокачественото туморно заболяване не е диагностицирано, често имат и други неразположения като необяснима загуба на килограми и повишена телесна температура.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase