Източник: Reuters, архив
fallback

Потни и безсънни нощи. Необяснима потиснатост, натрупване на излишни килограми, главоболие и липса на желание за секс. Типични симптоми за жените, които навлизат в периода на менопаузата. Оказва се обаче, че те могат да засегнат и мъжете. 

Проведени изследвания установяват, че при определена възраст може да се наблюдават по-ниски от обичайните нива на тестостерон при мъжете. Това най-вероятно е причината за появилите се симптоми. Засегнатите съобщават и за липса на енергия. 

Оказва се, че състоянието не се среща толкова рядко – около 25% от мъжете страдат от по-ниски от нормалните нива на тестостерона. В някои случаи този преход води до симптоми, които могат да бъдат познати като „мъжка менопауза“. 

Нивата на мъжкия хормон бавно започват да намаляват с напредването на възрастта, обикновено около 40-годишна възраст, обяснява Алвин Матсумото, MD, преподавател по гериатрична медицина в University of Washington School of Medicine, Сиатъл, САЩ. Въпреки че това понижаване е естествен процес, д-р Матсумото добавя, че той все пак има своите физиологични или клинични последствия и следва да бъде лекуван.

Все повече лекари изглежда са съгласни с това становище. За периода между 1999 и 2008 г. броят на предоставените рецепти за тестостеронови терапии в САЩ се увеличава с повече от 440%, достигайки 3,3 млн. 

Лечението с тестостерон при мъжете на средна възраст или по-възрастни до голяма степен е с недоказан ефект, освен това крие риск от нежелани реакции. Рязкото увеличаване на подобни терапии поставя въпросa сред някои експерти, дали хормонът не е употребяван прекомерно и дали т. нар. „мъжка менопауза“ трябва да се лекува.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

Само че някои колежки споделят, че желанието за секс е силно и около 60-65-годишна възраст, но след 35-36 г. това желание не се "обаждало" всяка вечер, а по-рядко, 1-2 седмично. Други пък казват, че над 50 г. им се искат сексуални контакти няколко пъти месечно и желанието е почти толкова силно, колкото е било на младини.

3

Анонимен

преди 9 години

Това обяснява поведението на Цв-Цв.

2

Анонимен

преди 9 години

Това обяснява поведението на ББ

fallback