Снимка: Reuters, архив

Грижата за денталното здраве е съществена част нашето ежедневие. До голяма степен ние я свързваме само с редовната орална хигиена, но това далеч не покрива всичко, което е добре да знаем, ако искаме да имаме здрави зъби за дълго време. За съжаление, малко внимание се отделя върху нашите хранителни навици, които също играят огромна роля. Известно е, че неправилната систематизация на менюто ни може да доведе до така наречената зъбна ерозия.

Какво представлява зъбната ерозия?
 
Зъбната ерозия представлява увреждане на емайла на зъбите, случващо се вследствие на действието на силни киселини върху него. Това довежда до постепенното му унищожаване докато накрая се открие следващия слой на зъбната структура наречена дентин, която се разполага под него.
 
Най-често разрушеният емайл се намира в областта на шийките на зъбите, тъй като там емайлът е най-тънък.
 
По принцип зъбите са изложени на постоянна киселинна атака от храните, които консумираме, защото по-голямата част от тях довеждат до създаване на кисела среда в устната кухина по време на хранене. Ето защо в устата съществува механизъм за възстановяване на равновесието и намаляване на киселинността с помощта на слюнката.
 
Тя увеличава ph-то на средата и възстановява уврежданията нанесени от киселините по зъбите, но пък честото консумиране на силно киселинни храни през деня, не позволява на слюнката адекватно да свърши своята работа и така постепенно се стига до необратими дефекти в зъбите.
 
За разлика от зъбния кариес, който се причинява от намиращите се в зъбната плака микроорганизми, зъбната ерозия е увреждане случващо се без участието на зъбната плака, а главно вследсвие на разрушителното действие на киселите храни и напитки.
 
Кои източници на киселини причиняват зъбната ерозия?
 
Съществуват множество причинители на зъбната ерозия, но най-честите са:
 
Газираните напитки (вкл. енергийните напитки). Всички видове безалкохолни напитки са силни киселини, които могат при редовна употреба да разтворят емайла на зъбите;

Плодовите сокове
(фрешовете) – Това са едни от най-силните разтворители на емайла на зъбите, така че ги консумирайте с повишено внимание.

Виното
– освен че води до оцветяване на зъбите, виното също предизвиква увреждане на емайла;

Туршии и мед
– бъдете внимателни и с тях;

Всички заболявания
, характеризиращи се с рефлукс на киселини (връщане обратно от стомаха на съдържимото) могат да доведат до много тежки увреждания на емайла. Такова заболяване е например булимията.
 
Останалата част от материала ще намерите на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase