Снимка: Reuters
fallback

Генетични промени, които показват увеличен риск от поява на рак на кръвта като левкемия, лимфом или миелодиспластичен синдром, са открили британски учени.

Мутациите на гените, идентифицирани като DNMT3A, TET2 и ASXL1, произлизат от определен вид кръвни стволови клетки, съобщава сп. New England Journal.

Проучването е уникално по рода си, тъй като специалистите обикновено изследват самите мутации и то когато ракът вече се е появил.
 
Този път обаче учените проследили пътя на соматичните мутации – грешките при копирането на ДНК, които се натрупват с течение на времето и увреждат кръвта.
 
Това струпване на генетични изменения се среща най-вече при хора на възраст над 40 години.
 
Това дава голяма надежда на изследователите, че тяхното проследяване ще спомогне за ранното диагностициране и успешното лечение на злокачествените образувания в кръвта.
 
При левкемията няма стадии (не може да се установи и къде във времето е началото й). Няма и сигурни, добре доловими или бързо разпознаващи се симптоми.
 
Ето защо болестта е толкова коварна, но в близо 100% от случаите началният й белег е анемията.
 
Хората с левкемия имат няколко възможности за лечение. Вариантите са химиотерапия, прицелна терапия, биологична терапия, лъчева терапия и трансплантация на стволови клетки.
 
Още здравни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

анонимен

преди 9 години

ВАКСИНИТЕ ГЛАВНО ВНОС ОТ САЩ ОТ 1990 СА ПРИЧИНА ЗА РЯЗКАТА СМЬРТНОСТ ОТ ЛЕВКЕМИЯ-----ВЬПРЕКИ ТОВА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО НЕ ДАВА И ДУМА ДА СЕ ОБЕЛИ ПО ТОЗИ ВЬПРОС----прочети ПЛАН РАНЬТ

fallback