Д-р Цветан Райчинов. Архив: Булфото

Ако потребителската такса за пенсионерите остане 1 лев и не бъде компенсирана от държавата, Българският лекарски съюз (БЛС) няма да подпише Националния рамков договор /НРД/ за 2015 година. Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, който участва в конференция "Пациентът в центъра на системата".

Д-р Райчинов отбеляза, че имал информация, че сумата за компенсация на личните лекари - 15 млн. лв., не е предвидена в бюджета на Министерството на финансите (МФ) за следващата година.

Още по темата
За срещата си с министъра на здравеопазването Петър Москов преди конференцията Райчинов каза, че двамата са обсъждали възможни нормативни промени за специализациите на лекарите.

Освен това говорихме, че ако наистина парите за здраве са нараснали, то те са нараснали основно в частта "лекарства" - с близо 1 млрд. лв., докато за "дейности" нарастването е с 200-300 млн. лв., посочи Райчинов.

В отговор на въпрос дали ще се редуцира пакетът от здравни дейности, за който НЗОК плаща, д-р Райчинов каза, че е възможно някои от дейностите да бъдат прехвърлени от болничната в доболничната помощ или да бъдат остойностени по друг начин.

БЛС ще се съгласи с бюджет на НЗОК за 2015 г., ако той е не по-малък от тазгодишния заедно със сумите от двете актуализации - 225 млн. лв. и още 100 млн. лева. Това е реален бюджет, за да има предвидимост и спокойствие в системата, заяви той. В противен случай БЛС няма да подпише "НРД 2015".

По думите му, за да стигнат тези средства за нови клинични пътеки и процедури, трябва да се направи преразпределение на наличните средства - там, където има неоправдан преразход, средствата трябва да се намалят и да се пренасочат към нови дейности.

Заради тези преразходи е необходимо да се направи анализ на разходите на болниците, който би отнел близо месец, допълни д-р Райчинов, цитиран от БТА.

Вижданията на БЛС и на Министерството на здравеопазването в огромна степен съвпадат и пожелах на министър Москов да успее да се пребори с МФ - оттам ще дойдат проблемите, каза още д-р Райчинов. Той отново призова държавата да плаща пълния размер на здравните вноски за групите, които осигурява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase