Източник: Reuters, архив
fallback

Гнойните пъпки са проблем №1 за много тийнейджъри. Те загрозяват външността – фактор, който значително засилва желанието да се изстискат.

За съжаление обаче, това не е най-разумната стъпка. Чрез изстискването на гнойта, ще се премахне неприятният бял връх на пъпката, но вероятността да остане белег е голяма.

Пъпките са лезии по кожата, които се появяват вследствие на възпаление на мастните жлези при бактериална инфекция. Това може да доведе до червена пъпка, която да бъде и пълна с гной. Може да се образува и черна точка.

В основата на космените фоликули се намират мастните жлези. Когато те бъдат инфектирани посредством бактерия или запушване с мръсотия, се появява пъпка.

Какво се случва, когато изстискаме гнойта? Пъпката успява да задържи възпалението и инфекцията вътре в самата лезия. Когато гнойта бъде изстискана, тя влиза в контакт с по-голяма част от повърхността на кожата. По този начин се повишава рискът от поява на повече пъпки.

Друга опасност при изстискването на пъпката е навлизането на гнойта по-надълбоко, вместо тя да излезе на повърхността на кожата. А ако ръцете не са чисти, се повишава и риска от попадане на повече бактерии в кожата. Всичко това заедно може да доведе до по-зачервена, по-възпалена и подута пъпка, която да остави белег.

Като цяло, дерматолозите не препоръчват гнойта да бъде изстисквана и дори предупреждават, че моментът на непоносимост към червеното образувание с бял връх на лицето може да доведе до още по-неприятен белег по-късно.

Още интересна и полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

Дантева, събирай си пъпките и се махай !

1

Анонимен

преди 9 години

Пълни глупости

fallback