Източник: Reuters

Ако редовно усещаме подуване, тежест и газове в корема, може да има нужда да преминем към консумацията на храни, които да намалят образуването им.

Експерти препоръчват да консумираме повече овесена каша, цвекло, люцерна, просо. Моркови, магданоз, целина, пилешко месо, тиква, коренни зеленчуци, риба, сладки картофи, ряпа, листни зеленчуци също спомагат за регулирането на храносмилателната система.

Слабият далак също може да доведе до газове и подут корем. Той може да се „подхрани“ с подправки като черен пипер, лют червен пипер и канела.

Предлагаме някои съвети на специалисти, с помощна на които да се избегне образуването на газове:

  • Препоръчително е да се консумират течности минимум 20 - 25 минути преди или един час след хранене. Не бива да пием течности, докато се храним.
  • Трябва да вечеряме по-рано, за да се осигури достатъчно време на стомаха да обработи храната правилно. 
  • Храненето трябва да бъде бавно и храната да се сдъвква добре. По този начин обработването ще се улесни, а количеството газове ще са по-малко.
  • Не бива да се консумира много сол, тъй като тя пречи на храносмилането и усвояването на хранителните вещества.
  • Порциите е препоръчително да бъдат по-малки, но за сметка на това храненето да е на по-начесто. Така се улеснява работата на стомаха.
  • Консумацията на чай от мента или копър са ефективни домашни методи при газове и подуване на корема. 
  • Трябва да се консумират повече продукти с пробиотици като кисело мляко, за възстановяване на „добрите“ чревни бактерии.
  • Друг ефективен метод е хапването на няколко парчета джинджифил преди хранене. По този начин ще се предотвратят газовете и гаденето.

Повече информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase