Източник: Reuters

Йогийската асана Suptavirasana, позната още като “поза герой“, е вариант на позата вирасана и помага за разтягане и укрепване на краката. При тази поза трябва да седнем в позиция за вирасана да и се огънем назад, докато гърба се докосне до пода.

Изпълнението на тази асана разтяга гърба, краката, коленете, бедрата и гърдите. Тя също така разтяга коремните мускули, което помага за нормалното функциониране на храносмилателната система.

Ако има предразположение към запек, е препоръчително позата да се изпълнява след хранене или преди лягане. Позата е полезна и за облекчаване на менструали болки.

Стъпки за изпълнение:

  • Трябва да седнем на пода с крака, сгънати в коленете и поставени под бедрата.
  • Петите трябва да се задържат, да се облегнем назад и да поставим лакти на пода. Вратът е опънат назад. Бавно трябва да изпънем лактите и да легнем на пода. 
  • Тази позиция трябва да се задържи за период от тридесет секунди до една минута, като се диша бавно и равномерно.

Хващайки отново петите, трябва да започне издигане нагоре, като лактите са поставени на пода.

Начинаещите трябва да задържат позата от 30 сек. до минута. Но когато започнем да се чувстваме удобно, това време може да започне бавно да се удължава, като в крайна сметка достигне до пет минути.

Важно е да се знае, че тази поза не бива да се практикува без наблюдението на опитен учител по йога. При наличие на травма в областта на коленете, гърба или глезените, позата не бива да се изпълнява.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase