Снимка: Reuters

Откъсването на раковите клетки от първичния тумор бързо намалява шанса за оцеляване при пациентите, тъй като те засягат други органи. Учените обаче разработват устройство, което може да открива различните видове свободно циркулиращи ракови клетки, като по-този начин може да се предвиди разпространението на рака. 

Учените се интересуват от методи, с които да анализират циркулиращите туморни клетки, тъй като те предоставят начин да се определи степента на агресивност на рака, без да се провежда биопсия.
 
Устройства, които „улавят“ циркулиращите в кръвта туморни клетки при пациенти, страдащи от рак, вече са в употреба. Те обаче не могат да направят разлика между различните видове туморни клетки. Тези устройства просто дават индикация за агресивността на тумора – колкото по-голям е броят на циркулиращите туморни клетки, толкова по-голям е и рискът от разпространението му.
 
Тези устройства обаче не могат да определят например дали пробата съдържа висока или ниска концентрация на по-агресивни туморни клетки.
 
Учени от Университета в Торонто, Канада, разработват ново устройство, което да „сортира“ видовете туморни клетки. Експертите използват наночастици, за да маркират раковите клетки, след което с помощта на устройството да ги сортират в различни подгрупи въз основа на техния „фенотип“ или молекулярните им характеристики, за да направят снимка на туморните клетки.
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Angewandte Chemie.
 
Още полезна информация ще намерите на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase