Снимка: bgonair.bg

С наближаването на "грипния сезон" и всички тези новини за ебола хората търсят начин да "намалят" микробите около себе си.

Но къде се събират най-вече те в дома ни? По дръжките на вратите? В тоалетната? Кухненската мивка?

Според телевизия ABC на нито едно от посочените места. Най-много микроби в дома ни има по кърпите в кухнята и в банята, посочват от медията.

Университетът в Аризона е направил проучване през май, чрез което се установява, че 89% от кухненските парцали са "пълни" с колиформни бактерии, които обикновено се срещат в чревната система, както на човека, така и на други топлокръвни. Около 25% от кърпите са дали и положителен резултат за ешерихия коли. И двете бактерии могат да причинят болки в областта на корема, гадене и повръщане.

Чарлз Герба, професор в катедрата за почвите, водите и околната среда в Университета в Аризона и автор на изследването, коментира, че кърпите са сред предметите в домовете ни, които са сред най-честите преносители на бактерии. Това е така, защото се използват както да си избършем ръцете с тях, така и да почистваме повърхности, замърсени със сурови месни и хранителни продукти.

Герба отбелязва и факта, че кърпите са склонни да задържат влагата за дълъг период от време, което позволява на микробите да оцелеят.

Вижте как можете да се справите с тази ситуация и прочетете целия материал на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase