Източник: Reuters

Храната, която консумираме, е „горивото“, което движи организма. Тя е сред основните фактори, определящи както здравето, така и красотата, тъй като хранителните вещества от нея достигат до всяка тъкан и клетка. 

Появата на бръчки също може да бъде свързана с храненето. То влияе както в отрицателен, така и в положителен аспект. Кои са храните, които биха допринесли за кожа, лишена от присъствието на бръчки?

Специалистите препоръчват да се насочим към зеленчуци, плодове, пълнозърнести, нискомаслени млечни продукти и постни протеини. Те могат да помогнат в борбата с възпаленията, а също така и да поддържат добрия външен вид.

Пълнозърнестите храни трябва да бъдат възможно най-близко до естественото си състояние. Така например вместо сок от ябълка, трябва да изберем целия плод. 

Кои са другите храни, които редовно трябва да включват в менюто?

  • Маруля. Тя е с богато съдържание на витамините А и C, които потискат възпалителните процеси. Също така полезни са броколи, спанак, рукола, пореч.
  • Домати. Те са богати на хранителни вещества като ликопен. Други такива са диня, грейпфрут, червено зеле. 
  • Сьомга - съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, които също борят възпалителните процеси. Риба тон е друг добър избор. 
  • Леща и фасул – чудесни източници на протеини и са с богато съдържание на фибри и хранителни вещества. Специалистите обясняват, че кожата се състои от протеини. В този смисъл, ако не се консумират достатъчно здравословни протеини, това ще се отрази и на нейния вид.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase