Снимка: Reuters

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му. Вероятно е така, а сега се появи и ново проучване в подкрепа на мечтателите, според което амбициите удължават живота ни.

 
Поне така твърдят учени от Торонто. Те установили, че целите, които сме си поставили, ни прибавят още няколко години.
 
Това важи и за щастливците, които вече са осъществили най-съкровените си желания.
 
През целия си съзнателен живот човек се стреми към постигането на определени цели, които да му доставят лично удовлeтворение, равнява постигането на успех в определена област или начинание с щастие, подобряващо начина му на живот, дори здравето.
 
Тези констатации се опират не само на психологически опити, но и на медицински.
 
Според последни изследвания, проведени сред повече от 6 000 доброволци в рамките на 14 години, намирането на цел в живота значително намалява риска от преждевременна смърт.
 
Всички те били обстойно проучени на психо-емоционално ниво.
 
Докато траело наблюдението, са починали 569 участници, а справката показала, че това били именно хора, които нямали кой знае какви очаквания от живота си и никога не са се поставяли за задача осъществяването на конкретна цел.
 
Те също така не били особено уверени в своите собствени способности и били негативно настроени към останалия свят.
 
„Заключенията ни сочат към факта, че придаването на посока на живота и поставянето на далечни цели за онова, което искате да постигнете могат да ви помогнат действително да живеете по-дълго без значение кога ще откриете целта си”, смята изследователят Патрик Хил.
 
„Така че колкото по-рано човек намери посоката си в живота, толкова по-рано ще може да се прояви това защитно въздействие”, посочва още той.
 
 
Още любопитни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase