Източник: Reuters
fallback

От Администрацията по храните и лекарствата в САЩ одобриха медикамента Obizur за лечение на възрастни, страдащи от хемофилия А. Това е много рядко и потенциално животозастрашаващо нарушение, което засяга както мъже, така и жени. 

Фармацевтичният производител Baxter International оцени безопасността и ефикасността на лекарството си по време на клинично проучване сред 29 възрастни, лекувани за сериозен кръвоизлив. 

По време на проучването не са установени никакви опасения относно безопасността на медикамента. Установява се висока ефективност при всички случаи. 

Какво е хемофилия А?

Придобитата хемофилия А се появява, когато организмът развива антитела, насочени към срещу собствения фактор VIII – протеин, който е от решаващо значение за кръвосъсирването. При хората, които нямат подобно нарушение, има 100% активност на FVIII. 

От друга страна, при тези, които страдат от тежка форма на хемофилия А, активността на FVIII е по-малко от един процент. При наличие на това нарушение, кръвта не може да се съсирва нормално, а резултатът е прекомерно кървене, което може да се случи спонтанно, вследствие на травма или операция.

С малки изключения, хемофилия засяга основно мъжете. Няма лечение за заболяването, а наличните терапии изискват скъпоструващи вливания на медикаменти, произведени от кръвна плазма или от напредналите биотехнологии.

За разлика от наследената хемофилия, придобитата форма на заболяването не е генетично нарушение и развитието му се свързва с други медицински състояния като рак или бременност. Понякога може да се дължи на употребата на някои медикаменти.

Към момента за територията на Европа медикаментът Obizur подлежи на проучване от страна на регулаторните органи.

Още полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback