Източник: Reuters
fallback

Пациентите, които страдат от първи до трети стадий на недребноклетъчен рак на белия дроб – една от най-често срещаните форми на заболяването, имат различни профили на метаболитите в кръвта им, в сравнение с пациентите, които имат повишен риск, но не и заболяване. Откритията принадлежат на изследователи от Клиниката в Кливланд, Охайо, САЩ.

Метаболитите са малки молекули, които се получават при храносмилането и други химически процеси в организма. Индивидуалните метаболити се използват като маркери на заболяване в продължение на години. Така например повишените нива на глюкозата в кръвта са индикатор за диабет, а повишеният холестерол подсказва за риска от инфаркт или инсулт. 

Д-р Питър Мазоне, който е специалист от белодробни заболявания и директор на Програмата за рак на белите дробове в Клиниката в Кливланд, обяснява, че при пациентите, които имат рак на белите дробове, се наблюдават променени метаболитни процеси.

Тази информация може да доведе до развитие на диагностичен биомаркер за ранно откриване на рак на белия дроб. Д-р Мазоне ще представи откритията по време на годишната среща на Американския колеж на гръдните хирурзи в Остин. 

Екипът учени изследва кръвни проби на 284 пациенти, страдащи от рак на белия дроб – приблизително половината от тях са мъже, а другата половина – жени, средната възраст е 68 години.

Те са диагностицирани с аденокарцином или плоскоклетъчен рак на белия дроб – 44% в първи стадий, 17% във втори и 39% в трети. Биват изследвани и пробите на контролна група пациенти, които не страдат от заболяването, но имат повишен риск от развитието му, поради различни генетични и външни фактори. 

Изследователите идентифицират 534 метаболити, които са общи и за двете групи – болните и контроланата група, но откриват значителни различия при концентрацията в 149 от тях. 

Според учените ракът не белия дроб променя метаболитните процеси. Това води до различни метаболитни профили, които могат да бъдат разработени в диагностичен тест.

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback