Източник: Reuters

Лимоните са сред плодовете, които рядко се консумират самостоятелно поради силно киселия им вкус. От друга страна обаче, са много популярни в малки количества като добавка към различни комбинации с билки, подправки, храни. 

Каква е хранителната стойност на плода?

Един суров лимон, без кората, съдържа 17 калории, 0,6 г протеин, 0,2 г мазнини, 5,4 г въглехидрати, включително 1,6 г фибри и 1,5 г захар. Консумацията на един лимон осигурява още 51% от ежедневната нужда на организма от витамин C, както и пантотенова киселина, магнезий, фосфор, калий, мед и манган в по-малки количества. 

А ако предпочитате да консумирате сока му, той ще осигури 6 калории, 0,1 г протеини, 0,1 г мазнини, 2,1 г въглехидрати, включително 0,1 г фибри и 0,1 г захар. Набавят се 23% от дневната нужда от витамин C. 

Има редица проучвания, посветени на ползите за здравето, които лимоните носят. Установено е, че те помагат в борбата с рака, а също така могат да предотвратят и развитието на астма. 

Консумацията на лимони спомага и усвояването на желязото, а неговият дефицит може да доведе до анемия.

Поради високото си съдържание на витамин C, лимонът се смята за силен стимулатор на имунна система. В този смисъл, консумацията му е особено препоръчителна в сезона на грипа и настинката. 

Като цяло, консумацията на всякакви плодове и зеленчуци се свързва с понижен риск от развитие на сериозни заболявания и състояния като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания. Подпомага се поддържането на здравословно тегло.

Повече информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase