Източник: Reuters
fallback

Около 10 – 20% от хората страдат от фобия от игли и те изживяват истински ужас всеки път, когато трябва да им се постави инжекция. 

Изследователи от Massachusetts Institute of Technology и Massachusetts General Hospital разработват хапче с микроигли, което, въпреки че звучи страшно, е изключително лесен и безболезнен метод за поставянето на ваксини, които обикновено биват инжектирани. 

Определени медикаменти, особено тези, които съдържат големи количества протеин, трябва да бъдат инжектирани. Причината е, че когато те се приемат под формата на хапче, се разграждат в стомаха, без реално да бъдат усвоени. 

Последните подходи относно доставянето на такива медикаменти опитват да използват микрочастици и наночастици. Оказва се, че усилията са много скъпи и този метод ще изисква нова версия за всеки медикамент. 

Учените от Масачузетс, САЩ, разработват капсула, която ефективно може да достави редица биологични вещества директно в лигавицата на стомашно-чревния тракт. 

Прототипът на хапчето с микроигли е с дължина 2 см и с диаметър 1 см. В самата капсула се намира резервоара, който съхранява лекарството. Самата капсула е обградена от кухи игли от неръждаема стомана, всяка от които в дълга около 5 мм.

Екипът изследователи се насочва възможността за създаване на хапче, обгърнато от игли, след когато преглежда проучвания върху пациенти, които инцидентно са погълнали остри обекти. Тъй като в стомашно-чревния тракт няма рецептори за болка, пациентите няма да усетят болка, ако медикаментът бъде доставен по този начин.

Към момента хапчето с микроигли е тествано в лабораторни условия. Установява се, че то не уврежда по никакъв начин тъканите в стомашно-чревния тракт. Като цяло, се приема добре. 

Данните са публикувани в Journal of Pharmaceutical Sciences.

Още любопитна и полезна здравна информация може да намерите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback