Източник: Reuters

Повечето хора са чували израза „Много хубаво не е на хубаво“. Той може да се приложи за всеки един аспект от живота. В този смисъл, когато хапвате от някои полезни за здравето на организма храни, трябва да знаете, че не бива да прекалявате и с тях. Предлагаме ви част от препоръчителните храни, които трябва да се консумират е с мярка. 

Спанак

Този листен зеленчук е отличен източник на много полезни хранителни вещества – протеини, фибри и различни витамини и минерали. Спанакът е богат още на лутеин – картеноид, който може да предотврати свързаната с възрастта макулна дегенерация. 

Важно е да знаете обаче, че зеленчукът е и с високо съдържание на оксилат – съединение, което може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Хората, които страдат от калциево-оксалатни камъни в бъбреците, не бива да прекаляват с консумацията му. 

Бразилски орехи

Хрупкавата закуска е чудесен източник на протеини, фибри, есенциални мастни киселини и селен. Освен това, е доказано, че консумацията на ядките понижава нивата на серумния холестерол и кръвното налягане.

Въпреки това, не бива да посягате към тях много често, тъй като те са изключително богати на селен и вещества, които могат да бъдат токсични, когато се приемат в големи количества. 

Те могат да доведат до косопад, чупливост или загуба на нокти, дерматит, неврологични нарушения, а в тежките случаи дори и до летален изход. Специалистите предупреждават да не хапвате повече от 10 на ден.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase