Източник: Reuters

Дали параноята е продукт на гените или на околната среда? Според учените тя е комбинация и от двете. Състоянието обаче се категоризира като психотично преживяване и се знае малко както за генетичната му чувствителност, така и за външните фактори.

Параноичните хора така ли са родени или са продукт на погрешно възпитаване – заради страх? Екип изследователи от Университета в Лондон проучва близо 5000 двойки 16-годишни близнаци, като целта е да се установи дали гените или възпитанието са движещата сила при параноята.

Членовете на семейството споделят много различни типове гени и подобни преживявания.  С участието на двуяйчни и еднояйчни близнаци обаче, би било по-лесно да се направи разграничение.

Еднояйчните близнаци имат еднакъв генетичен код, което означава, че психологическите тестове са по-сходни при тях, в сравнение с двуяйчните. При тях по-вероятно е признакът да бъде свързан с гените.

Преглеждайки данните на участниците, изследователите  могат да „извлекат“ сходствата при еднояйчните близнаци и установяват, че около 50% от случаите на параноя са наследствени. 

За сравнение, останалите 50% са засегнати от комбинация от фактори на външната среда, според които състоянието е по-скоро продукт.

Гените имат голяма роля за психическото здраве, но изследователите заключават, че външните фактори и възпитанието всъщност определят дали то ще бъде параноично. 

Параноята не е единственото притеснение. Същите фактори могат да застрашат и от развитието на шизофрения, която в по-тежките случаи може да доведе до халюцинации и други усложнения. 

Ако има и ген, свързан с параноята, той все още не е открит. Проучването не насочва към генетичен маркер. 

Данните от проучването са публикувани в JAMA Psychiatry.

 

Още полезна информация за менталното здраве може да намерите в рубриката „Здрав ум“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase