Източник: Reuters

На младите пациенти, засегнати от рак на дебелото черво, трябва да се предлага генетично изследване, което да следи за рядко заболяване, свързано с повишен риск от други форми на рак. Генетичното сканиране за тумори може да спаси животи, сочи ново проучване. 

Синдромът на Линч повишава риска от развитие на някои видове рак – на дебелото черво, матката и яйчниците. 

По думите на д-р Тристан Сноусил от Медицинското училище към Университета в Ексетър, Англия, това е начин за подобряване на здравето на хората, които страдат от този синдром, но все още не го знаят. 

Синдромът на Линч се появява приблизително при един на всеки 12 случая на рак на дебелото черво при хората, които са под 50-годишна възраст. 

Около една трета от засегнатите от синдрома развиват злокачествен тумор на дебелото черво, след навършването на 70 години, ако не се предприемат мерки.

При близките роднини рискът от синдром на Линч е по-висок с 50%. При тях е препоръчително редовно да се провеждат колоноскопии. 

Генетичното изследване до 50-годишна възраст може да предотврати нови случаи на рак както при засегнатите, така и при техните роднини, сочи анализ на данни.

Те са публикувани в Health Technology Assessment.

 

Още интересна и полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase