Източник: Reuters

Гъбичките по ноктите представляват инфекция, която попада в организма през пукнатини в нокътя или кожата. Инфекцията може да доведе до промяна в цвета на нокътя или да го удебели. Може и да причини болка. 

Тъй като пръстите на краката често са на топло и влажно, гъбичките имат идеалните условия за развитие. Различните видове гъбички засягат различни части на нокътя. Ако се остави нетретирана, инфекцията може да се разпространи по другите пръсти, кожата, дори и по ноктите на ръцете. 

Как да познаете, че имате гъбички по ноктите? Инфектираните нокти са по-дебели от обикновено, а също така могат да придобият и странна форма. Те може да изглеждат жълти, чупят се лесно. Понякога се появява бяла точка върху нокътя, която с течение на времето става все по-голяма. 

Когато се получи натрупване на гъбички под нокътя, той може да се разклати и дори да се стигне до отделянето му от нокътното легло. Гъбичките могат също така да се разпространят по кожата около нокътя.

Кой може да бъде засегнат от състоянието? Мъжете са по-застрашени, в сравнение с жените. Освен това, колкото повече остарявате, толкова повече се повишава и рискът. 

Хората, които страдат от диабет, микоза или имат слаба имунна система, както и тези, които пушат или чиито членове на семейството са засегнати, също влизат в рисковата група. 

Ако прекарвате дълго време във водата или имате наранен нокът на крака, рискът се повишава.

Повече полезна информация на здравна тематика може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase