Източник: Reuters

Макар поспиването през почивните дни да изглежда като добра идея, то може да доведе до главоболие на сутринта и не толкова пълноценен ден, колкото сте си представяли. Защо се получава така и как можете да предотвратите появата на подобен вид главоболие?

Прекомерният сън може да наруши баланса на невротрансмитерите в мозъка, което често предизвиква главоболие. Може също така да наруши и цикъла на съня, поради което да не можете да заспите до късно следващата нощ, на сутринта да се събудите отново с неприятни болки. 

Когато спите повече от необходимото, може да се „отключи“ и мигрена – много по-силно от обикновеното главоболие. Прекомерният сън може да доведе до разширяването и възпаляването на артериите в главата, което води до интензивна пулсираща болка и дори гадене.

За да се избегнат тези последствия, трябва да се придържате към един и същи график - да си лягате и ставате по едно и също време дори и през почивните дни. А времето, прекарано в сън, да бъде между седем и девет часа на нощ.

Друга мярка, която може да помогне, е консумацията на билковт чай. Някои специалисти го препоръчват като първа мярка при събуждане с главоболие. Подходящи билки за случая са лайка, шипки и маточина.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase